Ogļhidrāti un tauki


Lielākā daļa no BB (bodybuilding) rezultātiem ir atkarīgi no uztura un tikai pārējie % no treniņiem un dzīvesveida.

Bet tikai ar ēšanu neko neuzaudzēsi, ja nebūs pareizi un smagi treniņi svaru zālē. Uzturs un treniņi viens otru papildina – ja viens nav kārtībā, nebūs progresa !
BB nekas nenotiek ātri – reālas izmaiņas sāk parādīties tikai pēc 6 mēnešiem.
Ir četri galvenie uztura balsti – ūdens (H2O), olbaltumvielas (OBV), ogļhidrāti (OH) un tauki. 
Šoreiz par Ogļhidrātiem un Taukiem.

OGĻHIDRĀTI (CARBOHYDRATES)
OH dod enerģiju ķermeņa iekšējām darbībām (tai skaitā muskuļu augšanai) un muskuļu kustībām
·         Ikdienā jālieto tie OH, kas nonāk asinīs lēnām – pilngraudu auzas, brūnie, basmati vai gargraudu rīsi, griķi, grūbas, pilngraudu makaroni, zirņi, pupas, lēcas, visa veida dārzeņi. Visi OH, kuri ir bagāti ar šķiedrvielām – pilngraudu auzas, griķi, grūbas – vienmēr būs pareizā izvēle.
·         Pēc treniņa vajag maksimāli ātros OH, lai asinīs maksimāli ātri nonāk glikoze, kas atjaunos muskuļu enerģijas rezerves. Te ideāla ir glikoze pati par sevi tīrā veidā. Glikoze jeb dekstrozi (uz pakas bieži rakstīts vāciski Traubenzucker, uz cenas bieži rakstīts Vīnogu cukurs) var nopirkt Stockmann un Rimi (maksā ap Ls 0.90 par 500 gr), protams, ja vien mērķis nav mest nost lieko tauku svaru.
·         OH, kuri jāierobežo– tie ir baltmaize un gandrīz visas pārējās maizes, saldumi, visādi brokastu Cornflakes, cept kartupeļi.Ar augļiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tajos ir daudz fruktozes un fruktoze ir vienīgais OH, kuru mūsu organisms nemāk iedzīt muskuļos, tāpēc tie ļoti viegli pārvēršas taukos.Bumbieros, banānos, datelēs un vīnogās ir vairāk cukura kā citos augļos. Tāpat rozīnēs ir 80 gr cukura uz 100 gr rozīņu. Žāvēti augļi vispār ir cukura bumbas.
 TAUKI 
Tauki ir ļoti svarīgi cilvēka augšanai un iekšējām funkcijām, tai skaitā muskuļu augšanai un testosterona sintēzei.
·         Taukus iedala piesātinātajos taukos, kas pamatā atrodami dzīvnieku izcelsmes produktos, izņemot zivis un daļēji olas, mononepiesātinātajos un polinepiesātinātajos taukos. No tiem Omega3 un Omega6 grupas ir obligāti nepieciešamās taukskābes. Tās ir daļēji olās, zivīs, gaļā, graudos un pamatā augu valsts izcelsmes produktos, sevišķi rapšu, linsēklu un zivju eļļā, citās eļļās, riekstos, avokado.
·         Vēl ir trešais mākslīgais tauku veids – trans fat. Tie ir hidrolizētas augu eļļas, kuras izmanto pārtikas rūpniecībā – margarīns, krējuma izstrādājums, saldējums ar augu taukiem, lētas majonēzes un lētas mērces, visādi pusfabrikāti – no tiem ir obligāti jāatturas, jo tie nekam neder – tikai riepu audzē un graujoši ietekmē sirds-asinsvadu sistēmas veselību.
·         Kā labākais labo tauku avots ikdienā ir iesakāma extra virgin rapšu eļļa (tajā ir gandrīz ideāla Omega9, Omega6 un Omega3 eļļu proporcija priekš cilvēka) kopā ar zivju eļļu, apmēram 10 gr zivju eļļas dienā. Nepērkat zivju eļļu, kas iegūta no zivju aknām, jo tā var pārdozēt A un D vitamīnus, kā arī uzņemt toksiskas vielas, kas ir aknās. Zivju eļļas vietā var lietot arī linsēklu eļļu.

Autors: Raimonds Gaspari


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru